sâmbătă, 28 decembrie 2013

3 tipuri de alimente care ajuta refluxul gastroesofagian

Arsuri, dureri, senzatii neplacute pe esofag si gust amar. Daca le experimentzi des, te confrunti cu refluxul gastric. Iar primul lucru pe care ar trebui sa il faci ca sa iti ameliorezi starea este sa eviti alimentele care il provoaca. Dar acesta nu e singurul secret. E la fel de important sa consumi alimente care pot calma simptomele si il pot tine sub control.


DeLonghi-Store.ro


Lactate
Laptele, iaurtul si branzeturile nu contin mult acid, care ar putea agrava arsurile la stomac. Cei care sufera din cauza acestor simptome ar trebui sa le consume zilnic. Cu o singura restrictie. Sa nu fie in variantele lor grase, ci dietetice. Adica, alege lapte degresat, iaurt light si branza dulce. Exista si pareri contra, care spun ca un consum prea mare de lapte poate face ca aciditatea sucului gastric sa creasca si mai mult si sa provoace noi probleme.

Russell Hobbs

Legume
Cu exceptia rosiilor si a cepei, aproape toate legumele au un continut mic de acizi. Atata timp cat le consumi in stare cruda sau fiarta, te pot ajuta in ameliorarea simptomelor refluxului gastric. Daca alegi o salata, e bine sa eviti dressingurile cu prea mult otet sau cu smantana grasa. Cele mai bune alegeri sunt broccoli, morcovi, fasole verde, mazare, varza, fenicul si cartofi copti. Si nu nuita de frunzele de telina sau de patrunjel cu proprietati benefice asupra sistemului digestiv.

Cudetoate.ro

Fructe
Cea mai mare interdictie este legata de citrice, pentru ca iti pot irita si mai tare esofagul. In rest, aproape orice fruct este permis: mere, banane, piersici, pere, fructe de padure sau pepene galben.

joi, 26 decembrie 2013

Desert made by Lasconi

Desert made by Lasconi - incearca reteta castigatoare de la MasterChef - Proba celebritatii

Am topit 250 gr de ciocolata neagra, 200 gr unt  cu 80% grasime pe bain marie in care am adaugat si 3 linguri de piper roz. Cand s-a omogenizat am luat compozitia  de pe abur, am strecurat-o ca sa elimin piperul si am lasat compozitia sa se domoleasca putin. Cand a devenit calduta am adaugat pe rand 5 galbenusuri. Dupa fiecare galbenus am amestecat cu telul pana s-a omogenizat perfect. Este foarte important ca galbenusurile sa fie bine separate ca sa nu fie nicio urma de albus. Am batut bine 7 albusuri cu 200 gr zahar, am adaugat pe rand 2 galbenusuri, 100 gr faina, alune de padure prajite si taiate (cam 2-3 linguri). Am copt la 220 grade aproximativ 15 min. E important ca aceasta coca sa ramana putin umeda in mijloc.

Card Avantaj

Separat, am batut 5 albusuri cu 150 grame zahar si un strop de suc de lamaie ca de bezea. Am continuat sa bat bezeaua pe bain marie pana s-a intarit bine de tot. Am facut un sirop mai gros din fructul pasiunii (pulpa se da prin strecuratoare si se arunca semintele) cu putin zahar si l-am dat intr-un clocot ca se se lege. Cand bezeaua a fost aproape gata am adaugat si siropul cald de fructul pasiunii putin cate putin. Am pus bezeaua peste prajitura iar apoi am facaut broderia de zahar ars.

Aici, fiecare cu imaginatia lui.

Covera.ro

Am servit prajitura cu creme anglaise cu vanilie. Iata cum am facut creme anglaise: am incalzit la foc foarte mic 150 ml lapte cu 200 ml frisca lichida, am adaugat 2 batoane de vanilie (am scos semintele si le-am pus in compozitie dar am lasat si batoanele despicate pentru un plus de aroma). Am oprit focul si am lasat sa se infuzeze aprox 15-20 min. Intr-un bol am amestecat bine cu telul 4 galbenusuri cu 90 gr zahar aproximativ 5 min-pana cand galbenusurile incep sa se deschida la culoare. Am adaugat putin cate putin laptele infuzat amestecand continuu apoi le-am pus pe foc la foc foarte mic. Aici e nevoie de mare atentie: trebuie amestecat continuu ca sa nu se prinda si sa nu se branzeasca. Tehnica e asa: se amesteca in forma de opt in patru directii iar temperatura compozitiei pe foc nu trebuie sa depaseasca 80 de grade celsius ( e simplu de verificat cu un termomentru ). In momentul in care crema a devenit onctuoasa e gata. Se probeaza foarte simplu. Se ridica lingura de lemn din compozitie si se traseaza cu degetul o dara pe spatele lingurii. Daca compozitia nu se uneste imediat crema e gata. Apoi se strecuratoara si asta e tot.

duminică, 22 decembrie 2013

Pulpa de curcan la cuptor

O friptura rumenita bine, condimentata puternic cu rozmarin si invelita intr-o patura de bacon, care nu o lasa sa se usuce la cuptor. Va fi gata fara prea mult efort si poate fi felul principal pentru orice pranz sau cina.

 
Metoda de preparare
Spala pulpa de curcan si sterge-o cu un prosop de bucatarie. Condimenteaza carnea cu sare, piper si rozmarin si aseaza-o intr-un vas termorezistent. Toarna vinul pe langa pulpa.
Taie cateii de usturoi in 2-3 parti, baconul in felii subtiri si pune-Ie in vas peste pulpa de curcan.
Pentru a te asigura ca vei manca o friptura suculenta, adauga si o cana de apa.
Lasa la cuptor, la foc mediu, timp de o ora si jumatate.


Salata Siciliana cu portocale rosii

 
Metoda de preparare
 
Cu un cutit bine ascutit, inlatura coaja portocalelor. Separeaza-le feliile si pune-le intr-un bol separat.

Adauga in bol ceapa, maslinele, ridichile si fileurile de ansoa.

Amesteca foarte usor toate ingredientele cu uleiul de masline, cu otetul si oregano. Condimenteaza cu sare si piper.

Sursa: latartinegourmande.com


Vin fiert aromat

Pare reteta traditionala, dar nu e! Aici amesteci mirodenii de toate felurile pentru a parfuma puternic vinul rosu si adaugi si votca pentru mai multa tarie. Este o reteta a bucatarului Marcus Samuleson pentru Huffington Post.

 
Metoda de preparare
Zdrobeste scortisoara si cardamonul intr-un mojar. Pune-le intr-un borcan cu capac. Adauga ghimbirul, coaja de portocala, cuisoarele si votca. Inchide borcanul si lasa-le sa stea 24 de ore.
Strecoara votca printr-o sita fina intr-o oala. Adauga vinul rosu si vinul de Porto, zaharul, migdalele, stafidele si anasonul. Incalzeste amestecul la foc mediu pana cand incep sa se formeze bule pe marginile vasului.
Serveste in cani incalzite cu cateva migdale si stafide in fiecare. Pastreza restul de vin cald.

miercuri, 27 noiembrie 2013

Pandispan cu visine

  O prajitura atat de obisnuita in casele romanilor, care poate fi companionul perfect pentru o ceasca de ceai sau cafea.


Metoda de preparare

Incinge cuptorul la 200C si tavaleste visinele prin 25g faina.
Unge o tava 30x40cm si tapeteaza-o cu faina.
Bate untul cu zaharul, brandy-ul si vanilia. Adauga oul si incorporeaza-l.
Amesteca 225g faina cu praful de copt, un praf de sare si cu mixerul pornit la viteza mica adauga-le in amestecul cu ou, in trei etape.
Toarna aluatul in tava pregatita si presara visinele deasupra lui. Coace prajitura timp de 40-45 de minute si lasa-o sa se raceasca o jumatate de ora inainte sa o tai.


Sursa reteta si foto: Saveur

miercuri, 20 noiembrie 2013

Lectia de gatit: Clatite

Pentru micul dejun in pat, pentru gustarea dulce de dupa-amiaza, pentru cel mai rapid desert pe care il poti pregati, clatitele sunt reteta potrivita.

http://assets.sport.ro/assets/foodstory/2013/11/17/image_galleries/3398/lectia-de-gatit-clatite_size1.jpg

  Sunt printre cele mai versatile preparate din bucataria lumii, desi sunt trecute deseori in categoria “retete de mana a doua”. De la crepes franceze sau blini rusesti, pana la pancakes americane, orice aluat prajit cat mai plat, in putina grasime ar putea intra in categoria clatita.
Nu va grabiti sa judecati. Stiu...pana la urma toata lumea se pricepe sa prajeasca niste clatite, dar aluatul lor ridica mai multe intrebari decat ar face-o o reteta banala. Untul face clatita mai gustoasa? Care e cel mai potrivit topping? Exista vreun truc care sa te ajute sa le intorci fara sa le pui pe aragaz?
Mi-au trebuit cativa ani buni ca sa imi fac curaj sa fac clatite. Spre deosebire de altii, mie mi se par mai dificile decat orice alt aluat, tocmai pentru ca nu le-am dibuit de la inceput secretul, nu stiam cand sa le intorc sau cat de gros trebuie sa fie aluatul. Si, desi am crescut cu teancuri de clatite invartite de bunica in tigaie, si umplute cu dulceata de visine, marea mea descoperire si placere vinovata de weekend au devenit clatitele americane- pancakes, mai dense, mai groase, pe care nu le umpli, ci le ungi la suprafata cu ce iti pofteste inima si le pui topping de fructe proaspete sau dulceata, daca asta poftesti.
Grasimea e foarte importanta intr-un aluat de clatite. Untul e cea mai buna optiune, dar poti folosi si un amestec de unt si ulei vegetal in parti egale. E dupa propria placere, dar untul le va da o aroma bogata. Nigella Lawson  foloseste in retetele sale unt, Martha Stewart foloseste ulei,  in timp ce Jamie Oliver nu pune nici una, nici alta.
Daca vrei sa faci pancackes nu trebuie sa uiti de agentul de crestere – bicarbonatul de sodiu sau praful de copt. Acesta le da textura pufoasa. Poti sa nu folosesti niciunul din ele, si adaugand putin mai multa faina sa obtii un aluat dens, dar clatitele nu vor avea volum. 
Dar cele mai importante secrete din reteta de pancakes sunt tehnica si temperatura la care le prajesti. Cei de la America's Test Kitchen atrag atentia ca nu trebuie sa amesteci prea mult aluatul, pentru ca glutenul din faina, impreuna cu proteinele din oua vor incepe sa reactioneze si vei obtine niste clatite gumate.
Tigaia trebuie sa fie incinsa si unsa cu putin ulei sau unt. O tigaie prea incinsa va arde rapid clatitele. Cand sa le intorci? Cand la suprafata sunt destul de uscate, altfel o parte din aluatul inca neinchegat se va scurge in tigaie.


  Pentru ca imi plac clatitele dense, dar nu cele cu agent de crestere, eu renunt deseori la el. Clatitele sunt o varinata intre cele pufoase (americane) si cele subtiri, obisnuite.

Reteta de clatite

Ingrediente:
  • 110g faina
  • 2 oua
  • 280-300ml lapte (eu am folosit lapte de migdale pentru aroma)
  • 2 linguri unt topit si racit
  • 2 lingurite dulceata de afine
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita zahar
Amesteca faina cu sarea si zaharul. Fa o gaura in mijlocul ei si toarna treptat ouale batute amestecate cu laptele si untul topit. Amesteca pana cand obtii un aluat de consistenta unei smantani subtiri. Adauga dulceata se afine si incorporeaza-o usor.
Poti sa lasi aluatul sa stea 15 minute la frigider sau il poti folosi imediat.
Incinge o tigaie (neaderanta) la foc mediu si unge cu putin unt sau ulei. Toarna un polonic mediu din aluat in tigaia incinsa si asteapta pana cand clatita este aurie si ferma la suprafata inainte sa o intorci.
 Mie imi plac calde cu mascarpone sau crema de vanilie si dulceata de afine.

duminică, 17 noiembrie 2013

Kashta un desert libanez magnific, usor si sanatos

Ingrediente

• 2 cesti de lapte (sau ½ lapte si ½ smântână batuta)
• 3 bucati paine alba / toast
• 3 linguri de amidon de porumb
• 1 lingura de apa de floare de portocala, 1 lingura de apa de trandafiri
• 1 lingura de zahar (optional: dacă se servesc desert cu un sirop, nu adauati zahar.

Preparare:


Descojiti painea si taiati-o sub forma de zaruri. Puneti painea intr-o cratita cu lapte (puteti lasa painea la macerat in lapte toata ziua in frigider sau cateva ore).
Se dizolva amidonul de porumb, în 1/4 ceasca de apa.
Se incalzeste laptele si painea amestecand din cand in cand, se adauga zaharul (dacă se utilizeaza) si cand amestecul incepe sa fiarba, se adaugă amidonul de porumb. Se amesteca continuu timp de doua minute, pana cand amestecul se ingroasa, se adauga apa si apa de floare de portocala si trandafir şi se ia de pe foc.
Se lasă la racit si se pastreaza in frigider cateva ore pentru a se ingrosa.
Se decoreaza cu banana, fistic sau nuca macinata, miere.



vineri, 15 noiembrie 2013

Sepie cu ciuperci, porumb si broccoli - Reteta gatita de Alex Dima la MasterChef - Proba Celebritatii.

Ingrediente

piper, sare, varza de Bruxelles, ghimbir, sos de soia, porumb mic, ciuperci, broccoli, usturoi

Metoda de preparare

Se curata sepia. Se taie in fasii de 4-5 cm. Se oparesc broccoli si varza de Bruxelles in apa cu sare. Se scot intr-un vas cu apa cu gheata. Cipercile sunt trase la tigaie in unt. Se adauga sos de soia si ghimbir ras. In tigaie se pun la inceput cativa catei de usturoi necuratati, ci doar zdrobiti. Intr-o tigaie incinsa se pune un pic de ulei, unt si cativa catei de usturoi. Se adauga sepia - doar 3-4 minute.
Dupa ce prinde putina culoare se adauga broccoli, varza si ciupercile. Se pune sare si piper, putin ghimbir ras si un strop de sos soia. Se poate pune si putin unt. Timp de 2 minute se lasa impreuna pentru a amesteca aromele. Intr-o tigaie se face sosul: putin unt, cativa catei de usturoi pisati, se adauga ghimbir ras si sos de soia. Se lasa cateva minute pe foc. Se strecoara. In momentul in care strecuram, compozitia este strivita in strecuratoare. Sosul se poate pune peste salata sau langa, dupa preferinte.

Reteta Alex Dima: Sepie cu ciuperci, porumb si broccoli

vineri, 18 octombrie 2013

Niciodata sa nu prepari carnea fara sa faci acest lucru mai intai

Carnea la gratar pare sa fie cea mai sanatoasa optiune, asta daca scoatem din calcul compusii cancerigeni care se formeaza prin gatire. Totusi, exista un truc care impiedica dezvoltarea acestora si care face carnea la gratar sa fie 100% sanatoasa.

Niciodata sa nu prepari carnea fara sa faci acest lucru mai intai

Prepararea carnii la o temperatură foarte ridicata, precum cea a gratarului, duce la formarea de amine heterociclice (HCA), compusi cancerigeni care cresc riscul de cancer la san, colon, ficat, piele, plaman si prostata.
Din fericire, se poate evita acest lucru. Secretul consta in marinarea carnii cateva ore inainte de preparare. Aceasta trebuie tinuta intr-un amestec de rozmarin si alte plante/condimente (cimbru, usturoi, oregano).
Antioxidantii din aceste ingrediente inhiba formarea de HCA si dau un gust excelent carnii.

sursa: http://www.foodstory.ro

luni, 14 octombrie 2013

Cum sa tai ceapa fara sa plangi? Metode testate si incercate

Ceapa este unul dintre putinele lucruri din lume care te poate face sa plangi fara sa fii trist. Te invatam cum sa nu mai versi lacrimi in bucatarie atunci cand trebuie sa toci ceapa pentru retetele preferate.

Cum sa tai ceapa fara sa plangi? Metode testate si incercate

Oricat ai incerca sa o ocolesti, sunt unele retete la care nu poti sari peste ceapa. Ce-ar mai fi salata de vinete fara ceapa tocata, unele sosuri fara ceapa sotata sau tocanitele fara o bucatica de ceapa caramelizata?
Cei de la Huffington Post s-au hotarat sa incerce mai multe metode si trucuri menite sa iti taie lacrimile atunci cand trebuie sa toci ceapa. Iata ce au descoperit:
Ascute cutitul inainte sa toci ceapa
Pentru ca taie mai bine si tocatul va fi mai usor si mai rapid, dar asta nu inseamna decat ca vei lacrima o perioada mai scurta de timp.
Inmoaie ceapa in apa
Curata ceapa, taie-o in jumatate si tine-o in apa rece timp de o ora inainte sa o toci. Rezultatul? Vei varsa lacrimi mai putine, dar nu vei scapa de tot de ele. In plus ceapa va fi apoasa si va trebui sa o usuci bine daca vrei sa o calesti.
Ingheata ceapa
Curata ceapa si pune-o in congelator pentru o jumatate de ora inainte sa o toci. Rezultatul e spectaculos. Nicio lacrima! Singura problema e ca vei avea o ceapa care nu poate fi adaugata imediat in mancaruri, pentru ca e inghetata si rece.
Taie codita dupa ce toci ceapa
Atunci cand cureti ceapa ai grija sa nu ii indepartezi decat mustatile si sa lasi codita (usor uscata) intacta, chiar si cand o tai in jumatati. Metoda pare sa functioneze si sa nu te faca sa lacrimezi prea mult si nu e nevoie de pregatiri in avans.
Pune sare pe lama cutitului
Metoda da rezultate modeste asupra cantitatii de lacrimi pe care o vei varsa. In schimb, te vei alege cu o ceapa inmuiata din care va iesi aproape toata apa.
Aprinde o lumanare langa tocator
Desi este una dintre cele mai ciudate metode de a scapa de lacrimi, are rezultate. Flacara lumanarii va fi mai mare si mai luminoasa cand toci ceapa. Probabil, un semn ca arde toate uleiurile emanate care irita in mod normal ochii.

Sursa: foodstory.ro

vineri, 11 octombrie 2013

Orez cu lapte de cocos si banane caramelizate

Orezul cu lapte este, fara doar si poate, unul din deserturile copilariei. Bogdan Roman, Vlad Muresan si Alex Hora de la MasterChef au reinterpretat reteta.

Reteta copilariei, imbunatatita: incearca orez cu lapte de cocos si banane caramelizate 

Bogdan Roman, Vlad Muresan si castigatorul celui de-al doilea loc in show-ul de la Pro Tv, Alex Hora, si-au pus la bataie talentul culinar si originalitatea la Festivalul "de Bun Gust" din Sibiu. Ei i-au rasfatat pe sibieni cu cele mai sofisticate preparate, dar si cu o reteta a copilariei noastre, reinventata :)
Daca iti place orezul cu lapte, trebuie sa incerci aceasta reteta. Are arome intense si un gust divin, care nu trebuie ratat.

sâmbătă, 5 octombrie 2013

5 motive sa faci pizza acasa

5 motive sa faci pizza acasa
E foarte confortabil sa stai acasa si sa-ti comanzi pizza, insa uneori merita sa stai in bucatarie si sa-ti prepari una. Efortul iti va fi recompensat din plin.

1. E mai ieftina
Orice pizza facuta acasa, indiferent de ingredientele pe care le folosesti, nu necesita o investitie majora.

2. O faci cu ingredientele preferate
Daca ai anumite alergii sau anumite combinatii de alimente care-ti plac in mod deosebit, atunci cand iti prepari pizza acasa ai toata libertatea din lume sa o faci asa cum vrei.

3. E mai buna
Iar asta pentru ca ii poti controla calitatea. Poti sa faci o crusta mai buna decat 90% din pizzeriile din orasul tau. In plus, poti sa controlezi cantitatile de ingrediente - de exemplu, cata branza pui la topping.

4. Pizza iti permite sa mananci de sezon
Chiar daca nu pare o mancare sezoniera, pizza foloseste ingrediente proaspete intotdeauna. Rucola proaspata primavara, rosii tari vara, dovleac toamna sau cartofi iarna.  

5. Iti rasfeti familia
Mirosul de pizza proaspata care-ti invadeaza bucataria chiar face oamenii fericiti. Daca vrei sa-ti impresionezi prietenii sau rudele, o pizza este o alegere excelenta.

duminică, 29 septembrie 2013

Tarta de cafea cu sos de mure

 




Ingrediente
PENTRU BLATUL DE CAFEA
200g de unt
½ cană de cacao
2 ouă
¾ cana de espresso tare
1 cană şi ½ de zahăr brun
1 cană de smântână
1 linguriţă extract de vanilie
2 căni de făină
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
½ linguriţă de sare
frişcă, opţional

PENTRU SOSUL DE MURE
200g de mure
50g de zahăr brun

Mod de preparare 

1. Se încălzeşte cuptorul la 180° C/gaz 4. Se topeşte untul la foc mic, apoi se amestecă cu cacaua. Se adaugă cafeaua şi se lasă amestecul să se răcească. Se adaugă apoi smântâna, ouăle, extractul de vanilie şi zahărul. Se amestecă, până ce zahărul se divolvă. 

2. Se cern făina, sarea şi bicarbonatul de sodiu peste amestecul lichid, încorporând totul cu ajutorul unei spatule. 

3. Se tapetează o tavă cu diametrul de 30cm cu hârtie de copt, se toarnă compoziţia şi se lasă la cuptor 40-45 de minute. 

4. Pentru sosul de mure, se pun la foc murele cu zahărul într-o crăticioară, se dau în clocot şi apoi se pasează cu un blender vertical. Se strecoară printr-o sită şi se mai reduce sosul timp de aproximativ 10 minute, până când are este dens. Se serveşte tarta de cafea cu sosul de mure şi o porţie generoasă de frişcă. 

Timp preparare: 1 ora

vineri, 27 septembrie 2013

Care sunt cele mai ieftine şi sănătoase mâncăruri?

Mâncarea sănătoasă e scumpă! Iată ce spun multe persoane. Însă nu întotdeauna afirmaţia se susţine. O ciorbă de cartofi, o tocăniţă sau o iahnie de fasole pot fi preparate sănătoase şi accesibile dacă sunt gătite corect!
Consumaţi des mâncare de fasole sau de mazare! Sunt alimente bogate care vă hrănesc în mod corect. Ambele conţin proteine din belşug, motiv pentu care nu se asociază cu produse din carne. Nu vă îngraşă dacă la preparare nu adăugaţi ulei.
“Ţăranul român fierbea fasolea în 3 ape şi arunca primele 2 pentru că în primele două, apăreau la fierbere nişte substanţe uşor toxice sau iritante pentru tubul digestiv. E suficient să ne întoarcem în timp la tradiţiile populare ca să învăţăm şi de acolo ceva” spune prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

La o masă, mâncarea de fasole sau de mazăre se combină corect cu două felii de păine integrală. În această variantă nu vă îngraşă. De asemenea, consumaţi des ciorbă de cartofi sau tocăniţă de cartofi. Însă nu le combinaţi cu bucăţi de carne deoarece le creşteţi valoarea calorică.......Vezi mai mult....

Vita crocanta si picanta

 

 Ingrediente

350g antricot de vită, tăiat în fâșii subțiri
3 linguri de amidon
2 lingurițe amestec chinezesc de 5 condimente
100ml de ulei
1 ardei gras roșu, feliat subțire
1 ardei iute roșu, feliat subțire
4 fire de ceapă verde, feliată, partea albă separată de cea verde
2 căței de usturoi, zdrobiți
1 bucată ghimbir de 3-4 cm, tăiată bastonașe
4 linguri oțet de orez sau de vin alb
1 lingură sos de soia
2 linguri sos dulce de ardei iute
2 linguri de ketchup
tăieței și chipsuri din creveți, pentru servit (opțional)  

Mod preparare 

1. Pune carnea într-un bol și tăvălește-o prin amidon și prin amestecul chinezesc de 5 condimente. Încinge uleiul într-un wok sau într-o tigaie mare și rumenește carnea de vită pe toate părțile, până devine crocantă. Scoate-o pe prosoape de hârtie și las-o deoparte. Scurge uleiul, dar păstrează 1 lingură. 

2. Adaugă în wok ardeiul, jumătate de ardei iute, partea albă a cepei, usturoiul și ghimbirul. Prăjește totul timp de 3 minute, până se înmoaie, dar nu lăsa ghimbirul și usturoiul să se ardă. Amestecă oțetul, sosul de soia, sosul dulce de ardei iute și ketchupul într-un bol. Lasă să clocotească 2 minute, apoi adaugă din nou carnea de vită și amestecă bine să se acopere de sos. Presară ceapa verde, ardeiul iute rămas și servește cu tăieței și snackuri de creveți. 

3. V.N. per porție: 454 kilocalorii, 26g proteine, 23g grăsimi, 5g grăsimi saturate, 32g carbohidrați, 2g fibre, 15g zahăr, 2,2g sare 

Timp preparare: 40 minute

 

Tarta cu mazare, bob si bacon

 

Ingrediente

500g aluat de tartă
făină pentru presărat
170g de bob
170g de mazăre
12 frunze de busuioc, plus extra pentru presărat
300ml de smântână pentru gătit
140g de bacon afumat, tăiat cubulețe
4 ouă mari
100ml de lapte
50g de parmezan, ras  

Mod preparare

1. Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se întinde aluatul de tartă pe o suprafață presărată cu făină, până acoperă o formă cu diamentrul de 28cm. Se așază aluatul în formă și se presează ușor, lăsându-l să atârne puțin peste marginile formei. Se coace în orb 25 de minute. Se îndepărtează boabele și hârtia de copt, apoi se mai lasă cinci minute. 

2. În timp ce se coace aluatul, se fierb bobul și mazărea timp de cinci minute, până se înmoaie. Se scurg și se clătesc, apoi se adaugă într-un bol, împreună cu busuiocul, trei linguri de smântână și se asezonează bine. Se pasează cu ajutorul unui robot de bucătărie, până capătă o consistență omogenă (ca a unui piure). Se frige baconul într-o tigaie nonaderentă câteva minute, până devine auriu

.3. Se amestecă smântâna rămasă cu ouăle, laptele și parmezanul, apoi se asezonează. Se răstoarnă piureul de mazăre peste aluatul de tartă precopt și se adaugă cubulețele de bacon. Apoi se toarnă deasupra, cu grijă, amestecul de ou. Se dă temperatura cuptorului la 180° C/gaz 4 și se coace tarta timp de 35 de minute, până se încheagă compoziția și devine rumenă. Se lasă să se răcească puțin și se taie aluatul în exces de pe marginile formei. Se servește tăiată în felii, presărată cu frunze de busuioc. Este ideală pentru picnic. 
  
4. V.N. per porție: 620 kilocalorii, 17g proteine, 46g grăsimi, 22g grăsimi saturate, 34g carbohidrați, 5g fibre, 3g zahăr, 1,4g sare 

Timp preparare: 1 ora si 45 minute

miercuri, 25 septembrie 2013

Cocktail de cafea



Ingrediente
50ml de cafea tare, răcită
1 lingură de Kalhúa
2 linguri de smântână pentru frișcă
cacao, pentru presărat 

 Mod preparare
Amestecă lichiorul Kalhúa și cafeaua, apoi pune totul într-un pahar de Martini. Toarnă încet smântâna pentru frișcă deasupra, pe dosul unei lingurițe, astfel încât să rămână la suprafața cafelei. Presară puțină cacao și servește.


marți, 24 septembrie 2013

Ardei la cuptor cu ciuperci si rosii

"O reteta de post cu arome marocane"


Ingrediente

1 lingură ulei de floarea-soarelui
175g de ciuperci proaspete, tocate
1 cățel de usturoi, zdrobit
12 roșii semiuscate din ulei, scurse bine
50g de pesmet
25g nuci, tocate grosier
1 legătură mică de pătrunjel, tocat
1 linguriță fulgi de chilli
4 lingurițe de pesto
2 ardei grași roșii sau galbeni

Mod preparare 

1. Se încinge cuptorul la 220° C/gaz 7. Se încinge uleiul într-o tigaie și se sotează ciupercile la foc mare, timp de cinci minute. Se adaugă usturoiul, bucățile de roșii, pesmetul, nucile, pătrunjelul, fulgii de chilli și sosul pesto până se combină complet.

2. Se taie ardeii pe jumătate. Se scot semințele și membranele albe cu grijă. Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se umplu cu amestecul de ciuperci. Se acoperă cu folie de aluminiu. Se coc 35-40 de minute, până se înmoaie. 

3. V.N. per porție: 621 kilocalorii, 11g proteine, 51g grăsimi, 7g grăsimi saturate, 30g carbohidrați, 6g fibre, 10g zahăr, 2,4g sare

Timp preparare : 1 Ora


Supa de rosii cu busuioc

Deoarece maine este Miercuri si este considerata de multi dintre noi o zi de Post va prezentam mai jos o reteta simpla de si pentru Post

Ingrediente
1 ceapă tocată
1 morcov dat pe răzătoare
1 tulpină de țelină Apio
1 lingură ulei de măsline
1 conservă de roșii tăiate
200ml supă de legume
1 mână de busuioc proaspăt, tocat
 

Mod de preparare
1. Se sotează în ulei de măsline ceapa, morcovul și țelina, timp de 3-4 minute. Apoi se adaugă roșiile din conservă și supa de legume. Se lasă la fiert timp de 20 de minute. 
2. Supa se mixează la robot, apoi se adaugă busuiocul. 
Timp preparare : 25 minute
 

Tort crocant cu cafea
























"Transformă tortul preferat adăugându-i un strat crocant de bezea. Toţi prietenii tăi vor fi încântaţi de schimbare."

Ingrediente

175g de unt moale, plus extra pentru uns tava
175g de zahăr tos
175g de făină
1 linguriţă praf de copt
3 ouă

PENTRU TOPPINGUL DE BEZEA
2 albușuri
3 lingurițe de cafea solubilă
25g de nuci tocate

PENTRU CREMĂ
100g de unt moale
50g de zahăr pudră, dat prin sită

PENTRU DECOR
3 linguri de zahăr pudră

Mod de preparare

  • 1. Pentru bezea, se bat albușurile până ce se obține o compoziție bățoasă; se adaugă jumătate din zahăr, se amestecă bine, apoi se adaugă restul de zahăr până ce compoziția e tare și omogenă. Se amestecă nesul cu 3 linguri de apă clocotită, până se dizolvă. Se amestecă cu grijă nucile și o linguriță de nes în bezea. Se pune compoziția deoparte, cât timp se pregătește blatul.  
  • 2. Se încinge cuptorul la 180˚ C/gaz 4. Se ung cu unt două forme de tort cu fundul detașabil, de 20cm diametru, și se tapetează cu foaie de copt. Se freacă zahărul cu untul până se obține o cremă, apoi se adaugă treptat ouăle. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și, la final, 2 lingurițe de cafea. Se împarte amestecul în cele două forme, punând puțin mai mult într-una dintre ele.
  • 3. Se întinde amestecul de bezea peste stratul mai subțire de compoziție. Se dau la cuptor ambele forme; cea fără topping se scoate după 20 de minute sau atunci când o scobitoare inserată în blat iese curată. Forma cu topping de bezea se lasă în cuptor încă alte 20 de minute, apoi se scoate cu grijă din formă și se pune la răcit pe un grătar.
  • 4. Pentru cremă, se freacă untul împreună cu zahărul pudră, adăugând 2 lingurițe de cafea. Pentru a face glazura, se amestecă ultima linguriță de nes cu zahărul pudră, eventual adăugând un strop de apă pentru a obține o glazură mai lichidă.
  • 5. Se fac „sandviș“ cele două blaturi, punând crema la mijloc și blatul cu bezea deasupra. Se stropește cu glazură de cafea.
  • 6. V.N. per porție: 565 kilocalorii, 6g proteine, 66g carbohidrați, 33g grăsimi, 19g grăsimi saturate, 1g fibre, 49g zahăr, 1g sare
TIMP PREPARARE: 2 ORE


luni, 23 septembrie 2013

Cea mai buna reteta de lasagna din lume

Internetul a decis: cea mai buna reteta de lasagna din lume

 Ingrediente:

  • 450g carnati dulci italieni
  • 340g carne de vita macra
  • 100g ceapa tocata
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 800g rosii zdrobite
  • 170g pasta de tomate
  • 170g sos de rosii
  • 118g apa
  • 2 linguri zahar alb
  • 1 1/2 lingurita frunze de busuioc uscate
  • 1/2 lingurita seminte de fenicul
  • 1 lingura sare
  • 1/4 lingurita piper negru macinat
  • 4 linguri patrunjel proaspat tocat
  • 12 foi de lasagna
  • 450g ricotta
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • 340g mozzarella taiata felii
  • 135g parmezan ras
Mod de preparare:

Intr-o oala din fonta, la temperatura medie, gateste carnatii, carnea de vita, ceapa si usturoiul la foc mediu, pana se rumenesc bine. Se adauga apoi rosiile zdrobite, pasta de tomate si sosul de rosii si apa.
Asezoneaza cu zahar, busuioc, seminte de fenicul, o lingura de sare, piper si doua linguri de patrunjel. Fierbe totul acoperit. timp de cira 1 1/2 ore, amestecand ocazional.


Pune apa cu putina sare la fiert intr-o oala mare. Scufunda foile de lasagna in apa clocotita, intre 8 si 10 minute. Apoi scoate-le si clateste-le cu apa rece. Intr-un bol separat, combina ricotta cu ou, restul de patrunjel si 1/2 lingurita sare.

Preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.

Pentru asamblare, intinde sosul de carne intr-un vas/tava de copt. Aranjeaza 6 foi de lasagna peste, apoi jumatate din cantitatea de ricotta, apoi o treime din feliile de mozzarella.


Adauga din nou un strat de carne si presara un sfert din cantitatea de parmezan. Repeta straturile si pune la sfarsit restul de mozzarella si parmezan. Acopera cu o folie.


Coace in cuptorul preincalzit timp de 25 de minute. Inlatura foaia si mai coace 25 de minute. 


O gasesti si pe allrecipes.com